SKISSER

Skissandet av kallbadhuset i Ängelholm är en pågående process, i vilken kallbadhuset inte ännu fått sin slutliga form. Skisserna utformas av styrelsemedlemmarna Marika Thulin på Salt Arkitektur och Daniel Monsén på Monsén Arkitekter, efter kravställning från den samlade styrelsen i Havsbadet Ängelholm.

Styrelsen har genom bland annat enkäter, möten med allmänheten och studiebesök på andra kallbadhus, utarbetat en kravställning på vad kallbadhuset ska innehålla. Kravställningen tar upp ämnen som tillgänglighet, budget, väderförhållanden, badupplevelse, säkerhet och mycket mer. Nedan kan ni läsa mer i detalj om de olika områdena. Har du ytterligare funderingar eller synpunkter, maila oss gärna!

Vad är en skiss?

En skiss är ett verktyg i processen till en färdig produkt - det vill säga långt ifrån en fullbordad byggnad! Här ser vi till exempel inte färdiga materialval eller alldeles fullständiga lösningar. Skissen är ett redskap för att skapa struktur, en del i resan för att lösa problem. Välkommen att ta en första titt på Havsbadets skisser…


Kronan

Kronan sträcker på sig med sin långsmala form. Pelargången som löper längs med sidan ramar in naturen och ger ett flöde i upplevelsen. Havsvattenbassängen längst fram blir ett härligt sätt att njuta av bad på, som ett alternativ till att gå ner i havet.

Mer om skissprocessens olika delar

Koncept och utmaningar i kallbadhusets skissprocess
Vad har varit viktigt att ta hänsyn till under skissandets gång? Arkitekterna har börjat med funktion och landat i att modulerna är en bra byggväg. Sedan - lika viktigt - upplevelsen! Vad ser man när man blickar ut, vad ser man när man blickar in? Mycket tid läggs på att ta vara på platsens förutsättningar och göra naturupplevelsen maximal. Extra tanke och hänsyn avsätts till att göra badandet lika bra för alla: väderstreck är otroligt viktigt allt efter hur solen rör sig över dagen, olika beroende på om det är sommar eller vinter. Detta tas med i beräkningarna över hur dam- och herrsidan ska utformas. Bästa platsen för att se de vackra solnedgångarna från kallbadhuset och vilken utsikt man får från bastun är fokusområden. 

Skissprocessen: moduler
Arkitekterna arbetar med moduler för att skapa kallbadhuset. Moduler är likadana ”pusselbitar” som kan sättas ihop på olika sätt. Modultänket ger flexibilitet i skissprocessen, det går att flytta om dem under skissandets väg och laborera fram bästa möjliga lösning. Modulerna är kostnadseffektiva: det går att bygga dem på land och forsla ut, istället för att bygga dem ute till havs, vilket är mer krävande på alla sätt. I arbetet med modulerna blir det två likvärdiga utrymmen för omklädningsrum och bastu.

Här ska kallbadhuset ligga! Varför Klitterhus? 
Just nu utreder kommunen förutsättningarna för byggandet av kallbadhus vid Klitterhus. Vi brukar få frågan: Varför just denna plats?  Flera olika platser längs Ängelholms kust har utretts (Råbocka, Klitterhus, Hunnabadet och Sven Jons udde), och det slutgiltiga förslaget som vann blev platsen vid Klitterhus, i förlängning av bryggan som redan finns där. Bussen går dit, det finns parkeringsmöjligheter och det är lätt tillgängligt i jämförelse med de andra alternativen som kom upp. Tanken är också att ha en fin synergi med restaurangen (+ hotell, konferens) på Klitterhus och att skapa en oas som lockar året runt. Platsen för kallbadhus ute i vattnet och inte på stranden är vald för att ha närheten till vattnet och förhöja upplevelsen.

Materialval: välja rätt och välja bort till kallbadhuset
Ett mål för byggandet av kallbadhuset i Ängelholm är att det ska hålla i minst 40 år. Eftersom västkusten bjuder på höga vågor och starka stormar får vi ofta frågan: Hur ska det hålla för väder och vind? Denna fråga är central i vår planering och alla i vår förening hämtar in information från andra kallbadhus och byggnationer i vatten, från både inom Sverige och utanför landets gränser. Materialen ska vara hållbara över tid och lätta att ta hand om. Kallbadhuset ska som utgångspunkt drivas obemannat, så det är extra viktigt att det blir lättskött. Samtidigt får vi inte förlora upplevelsen: det ska vara välkomnande, omfamnande, härligt att vara där och njuta av vad naturen har att erbjuda! Mindre ”skolans omklädningsrum” och mer en upplevelse att vilja stanna kvar i, oavsett var i byggnaden man befinner sig. Materialen både inuti och utanpå är viktiga, och inte minst - pelarna som kallbadhuset ska vila på.

Pool
Vi utforskar även möjligheten till en pool i kallbadhuset. Budgeten har ett maxtak på 15 miljoner kronor för kallbadhuset, så arkitekterna har jobbat för att rita in en pool på ett smart och smidigt sätt där den kan komma till bäst nytta. Poolplatsen längst fram skulle kunna ha en stark betongkant som även kan fungera som vågbrytare. Varmpool eller ren havsvattenpool, det är frågan… 42% av kallbadhusföreningens medlemmar som svarat på enkäten kring hur kallbadhuset ska se ut tyckte att uppvärmd badtunna/pool var mycket viktigt.

Bastu
Bastun - en viktig del i kallbadhuset! Vi prioriterar utsikten i bastun i skissandet, extra härligt om bastubadarna kan blicka ut mot kvällssolen. Olika alternativ som vedeldad, ångbastu och ”klassisk” bastu har varit på idé-bordet. Den vedeldade är struken då kallbadhuset ska vara obemannat. ”Stora fönster från bastun ut mot havet” har önskats från Havsbadets medlemmar och visst är utsikten mot Kullaberg något att verkligen ta vara på.

Så var det frågan om gemensam bastu (dam/herr/barn/familj tillsammans), ska bastun vara uppdelad i dam/herr, eller vara gemensam? I enkäten vi skickade ut till Havsbadets medlemmar tyckte 31% att det var mycket viktigt med gemensam bastu. 37% tyckte samma fråga var mycket viktig i enkäten till icke-medlemmar. Kommentarerna var väldigt blandade: vissa tycker att det är en självklarhet med gemensam bastu medan andra tycker att det är lika självklart med uppdelad bastu.

———————

Ovan beskriver endast ett urval av det kommande kallbadhusets aspekter. Hör gärna av dig till oss om du vill veta mer om något område!